Tidligere chef for den amerikanske centralbank, Paul Volcker, advarer mod, at renten hæves i USA. Det vil gøre den i forvejen store udfordring med USA’s gæld og voksende finanspolitiske udfordringer umulig at løfte.
Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, er ikke tryg ved de ekstremt lave renter og vil gerne have mere ”normale” tilstande. Velvidende, at den ekstremt ekspansive pengepolitik gennem en årrække ikke har haft den gunstige effekt på væksten i økonomien, som man havde håbet, men haft en uheldig sideeffekt med inflaterede aktivpriser. Mange markedsdeltagere mener, at det er sandsynligt med en renteforhøjelse til december, men om det kunne blive starten på en længere række er mere tvivlsomt, da inflation og økonomisk udvikling ikke begrunder det. Det kan ganske enkelt blive skadeligt for økonomien at hæve renten.
Forleden kunne man læse en interessant kronik i New York Times af tidligere centralbankdirektør, Paul Volcker, der tilskrives æren for at have kvalt 70’ernes høje inflationsrater med indførelsen af en meget stram pengepolitik i 80’erne – et skridt, der blev kopieret af andre landes centralbanker. Hans medforfatter på kronikken var Peter G. Peterson, kaldet den mest indflydelsesrige milliardær i amerikansk politik, med en særlig ekspertise i langsigtet finanspolitisk bæredygtighed.
I kronikken påpeger de, at den nationale gæld i USA er på et niveau i forhold til BNP, der ikke er set siden 1950, og at Congressional Budget Office estimerer, at niveauet vil blive næsten fordoblet frem mod 2050. For der er behov for mange reformer i USA over de kommende år – et emne, som begge præsidentkandidater har undgået at tale om i den absurde kampagne.
I det lys advarer de to skribenter mod at hæve renten – det vil ganske enkelt gøre udfordringen meget vanskeligere.
”Our current debt may be manageable at a time of unprecedentedly low interest rates. But if we let our debt grow, and interest rates normalize, the interest burden alone would choke our budget and squeeze out other essential spending,” skriver de to indflydelsesrige mænd, der også advarer mod at blive afhængige af at udenlandske investorer køber gælden.
“It’s not just federal spending that would be squeezed. The projected rise in federal deficits would compete for funds in our capital markets and far outrun the private sector’s capacity to save, to finance industry and home purchases, and to invest abroad. Instead we’d be dependent on foreign investors’ acquiring of most of our debt – making the government dependent on the “kindness of strangers” who may not be so kind as the I.O.U.s mount up.”