Site icon Content Marketing Advice

Hvor er insekterne blevet af?

Massedød blandt insekter er et globalt fænomen

Nedenstående foto er taget i min have og viser et INSEKT. Endda af den bestøvende slags. Men du må også have bemærket, at der ikke er særligt mange insekter i år. Det er dog ikke noget, der kun kan observeres i år. Insektbestanden over hele verden er faldet dramatisk i de seneste 30-40 år.

Det er imidlertid begrænset, hvad der er foretaget af undersøgelser, da det er uhyre ressourcekrævende at studere insekter i stor skala. I dag har man kendskab til omkring 1 million arter, men det estimeres, at der er mindst 4 millioner mere, som ikke er beskrevet.

Forrudefænomenet

Hvis du har nogle år på bagen, så har du også lavet din egen undersøgelse gennem årene. Forrude-fænomenet kalder insektforskerne det. En længere køretur i bilen på de danske landeveje for 40 år siden betød, at forruden blev overdænget af knuste insekter. Det er ikke tilfældet længere.

I dette årti er der kommet mere fokus på insekternes forsvinden – i medierne har fokus dog mest været koncentreret omkring honningbiernes massedød som følge af deres vigtige rolle som bestøvere og dermed landbruget.

45 pct. af hvirvelløse dyr forsvundet på 40 år

Men det er ikke kun bierne, der er i frit fald. I 2012 offentliggjorde Zoological Society of London en rapport, hvor det blev estimeret, at en femtedel af verdens hvirvelløse dyr – som udgør næsten 80 pct. af verdens arter, hvoraf insekter udgør langt den største del – er i risiko for udryddelse. 

En undersøgelse i Science i 2014 pegede på et fald i hvirvelløse dyr på 45 pct. gennem 40 år – 33 pct. af insektarterne med IUCN-dokumenterede populationstrends viste nedgang med stor variation mellem arterne.

En tysk undersøgelse offentliggjort i Plos One vakte opsigt i 2017. Undersøgelsen viste, at over 75 pct. af insekterne i Tyskland er forsvundet gennem de seneste 27 år.

Andre steder i verden – fra Australien og Italien til USA rapporteres om lignende tendenser. I det vestlige Nordamerika er bestandene af Monark sommerfuglen faldet dramatisk. I 80’erne var der 10 mio. Monark sommerfugle, der overvintrede i Californien – i dag er tallet knap 300.000. Undersøgelser peger på, at pesticider er årsagen.

Over 400 millioner fugle i Europa forsvundet siden 1980

Insekter udgør en vigtig fødekilde for fugle – og fuglepopulationer i Europa er faldet med 421 mio. på tværs af 25 europæiske lande i perioden 1980-2009, viste en undersøgelse i 2014 – et fald på mere end 20 pct. af den samlede population. En dramatisk nedgang, der først og fremmest tilskrives intensiveret landbrug og til dels urbanisering, som har skabt færre og mere fragmenterede habitater – og færre insekter.  

I Frankrig er fuglepopulationer faldet med en tredjedel gennem de seneste 15 år, og franske forskere peger på, at det skyldes en dramatisk nedgang i bestandene af insekter.

Landbruget er den største skurk

Ingen har den entydige forklaring på, at insekterne forsvinder, men mønstret er, at det især er i de langbrugsintensive lande med massiv brug af gødskning og pesticider, der oplever de dramatiske nedgange i insektbestande. De franske forskere siger det mere tydeligt end andre og peger på den intensive brug af pesticider på de enorme marker af monokulturer.

Landbrugets såkaldt ”grønne” revolution, der tog fart i 60’erne, har sin pris. Der er brug for en ny og anderledes ”grøn” revolution. Der er mange initiativer og forslag rundt om i verden – men Danmark kører videre i konservativ stil. Ganske vist er økologisk landbrug i fremdrift, men det udgør stadig under 10 pct. af det samlede landbrugsareal. Og den overordnede politik er uændret. Danmark stemte for nylig i EU sammen med tre østlande nej til et forbud mod et bestemt pesticid relateret til biernes massedød. Trods forbudets vedtagelse har Miljøstyrelsen tænkt sig at fortsætte med at give danske landmænd dispensation til brugen af pesticidgruppen neonikotinoider.

Økologisk katastrofe

Insekter er vigtige – ikke mindst de bestøvende. Over ¾ af vilde blomstrende planter i tempererede regioner har brug for bestøvning for at udvikle deres frugter og frø fuldt ud – og det er naturligvis vigtigt for økosystemernes fødekæder og langsigtede overlevelse. Bestøvende insekter forbedrer eller stabiliserer udbyttet af ¾ af alle dyrkede afgrøder globalt (læs mere i dette notat af britiske forskere).  

Men ikke bare det. Når vigtige led i økosystemer og fødekæder forsvinder, skaber det uforudsigelige kaskadeeffekter med potentielt katastrofale konsekvenser.

Martin Sorg, en af forskerne bag undersøgelsen af insekters massedød i Tyskland, mener dog ikke, at vi vil udrydde alle insekter.

”Hvirveldyr vil uddø først”, siger han til Science.

Exit mobile version